מילון מונחים
1. דְהַמַּה (Dhamma) – דברי הלימוד של הבודהה ותלמידיו הנאצלים; התרגול של דברי לימוד אלו; השחרור מסבל אשר מושג כתוצאה מתרגול זה.
2. איסאן (Isan) – ניב תאילנדי של השפה הלאית. איסאן מדוברת בעיקר בחלק הצפוני מזרחי של תאילנד, לאורך הגבול עם לאוס.
3. מידות טובות (Virtue) – ניתן גם לתרגם כ-מוסריות, יושרה או מעלות טובות.
4. כללי המוסר (Precepts) – ניתן לתרגם כ-חוקי המוסר או כללי האימון הרוחני. חמשת הכללים הם: הימנעות מהריגה, הימנעות מגניבה, הימנעות מדיבור שקרי, הימנעות מיחסי מין שאינם מיומנים והימנעות משימוש בחומרים משכרים.
5. הבחנה (Discernment) – המיומנות אשר מאפשרת למתרגל להבחין בין מצבים מנטליים מיומנים ובין מצבים שאינם מיומנים, לזנוח את המצבים שאינם מיומנים ולטפח את המיומנים במקומם.
6. חסדים וסגולות (Merit) – ניתן לתרגם גם כ-מעשים טובים או זכויות. מושג מרכזי בתורת המוסר הבודהיסטית המתייחס לזכויות שאנחנו צוברים ולאיכויות החיוביות שאנחנו מטפחים בתודעה, כאשר אנחנו פועלים – במחשבה, בדיבור או במעשה – בדרך מיומנת.
7. הפטריארך העליון – הנזיר אשר עומד בראש מסדר הנזירות של תאילנד.
8. לב – בתאילנדית, לב ותודעה הן מילים נרדפות.
9. חמשת המצרפים (The Five Aggregates) – חמשת המצרפים הם המרכיבים הגולמיים של החוויה החושית שלנו, הבסיס לתחושת ה-אני של האדם. המצרפים הם: צורה פיזית או מידע חושי, תחושה, תפיסות ותוויות מנטליות, מבנים מנטליים, והכרה חושית.
10. סַנְגְהַה (Sangha) – קהילת החסידים של הבודהה. ברמה השגרתית, הכוונה היא למסדר הנזירות הבודהיסטי. ברמה האידיאלית, הכוונה היא לחסידיו של הבודהה – נזירים ושאינם נזירים – אשר תרגלו עד לנקודה בה השיגו לפחות את האיכויות הנשגבות הראשונות, אשר מגיעות לשיאן בשחרור.
11. פבריקציות (Fabrications) – הכוחות והגורמים שמפברקים דברים, תהליך הפיברוק, והדבר המפוברק שהוא התוצר של תהליך הפיברוק. כאשר משתמשים במונח כחלק מהמצרף הרביעי, הכוונה היא לפעולת הפיברוק של מחשבות, דחפים ופעולות מנטליות אחרות בתודעה. מונח זה עשוי לתאר גם את חמשת המצרפים באופן כללי – כלומר כל הדברים שהם מפוברקים, מורכבים או מעוצבים מעצם טבעם.
12. מיינדפולנס (Mindfulness) – ניתן לתרגם כ-קשיבות או מודעות קשובה. זוהי היכולת לזכור לשים לב להיבט מסוים בחוויה הנוכחית של המתרגל, או לזכור להתייחס לחוויה הזו באמצעות תפיסות מסוימות. למשל, לזכור לשים לב לתחושת הנשימה גם כאשר מופיעות בתודעה מחשבות מסיחות העלולות להסיט את תשומת הלב ממנה, או להבחין בתחושת הנשימה במסגרת התפיסות של אי-קביעות, מתח ולא-אני.
13. מזהמים (Defilements) – ניתן לתרגם כ-רגשות הרסניים או מכאובים תודעתיים. הכוונה היא למספר איכויות או מצבים מנטליים המהווים מכשול לאימון התודעה. לדוגמה: כעס, קינאה, תשוקה לתענוגות החושים, תאווה מינית, אי שקט, פחד, חרדה, ספק ועצלות.
14. נִיבָּאנַה (Nibbana) – שחרור. הפסקת ההיקשרות של התודעה אל תאוות בצע, כעס ואשליה, אל תחושות גופניות ופעולות מנטליות.
15. סַמָאדְהִי (Samadhi) – ריכוז. פעולת השארת התודעה מרוכזת בעיסוק יחיד, כמו למשל בתחושות הנשימה ברחבי הגוף. ישנם שלושה סוגי ריכוז: ריכוז רגעי, ריכוז סף, וחדירה קבועה.
16. קַארְמַּה (Karma) – פעולה מכוונת, בדיבור, מעשה או מחשבה, המביאה עימה תוצאות לעושה הפעולה. התוצאות נקבעות על ידי איכות הכוונה אשר הובילה לפעולה. בכל רגע נתון, התודעה מושפעת על ידי פעולות קארמתיות שביצענו בעבר ופעולות קארמתיות שאנו מבצעים בהווה. תרגול המדיטציה עוסק בטיפוח פעולות קארמתיות מיומנות ברגע ההווה.
17. אלמנטים (Elements) – ניתן לתרגם גם כ-יסודות או פוטנציות. האלמנטים במקרה הזה הם לא אלמנטים כימיים. במקום זאת, הם תחושות אלמנטריות בסיסיות – אנרגיה, חום, זרימה, מוצקות, ריקות והכרה – הדרך שבה הגוף מציג את עצמו, באופן ישיר, למודעות הפנימית.
18. השתכנעות (Conviction) – ניתן לתרגם גם כ-אמונה, ביטחון או אמון. אחת מחמש איכויות תודעתיות אשר תומכות בצועדים בדרך הנאצלת כפולת השמונה. האיכויות הנוספות הן: התמדה, מיינדפולנס, הבחנה וריכוז.
19. וִיפַאסַנָה (Vipassana) – ידע אינטואיטיבי בהיר וברור אל תוך התופעות הפיזיות והמנטאליות בזמן שהן מופיעות, נשארות ומתפרקות. במסורת היער התאילנדית ישנו דגש מיוחד על החשיבות של תובנה אל תוך ארבעת האמיתות הנאצלות, ובמיוחד בנוגע לקשר שבין סיבה ותוצאה ביחס לאמיתיות האלו.
20. שלמויות (Perfections) – עשר איכויות תודעתיות מיטיבות אותן יש לפתח כדי להתקדם בדרך, ואשר עצם פיתוחן מקדם את המתרגלים בדרך. האיכויות הן: כוונה טובה, הבחנה, יושרה, כנות, נדיבות, ויתור, נחישות, עמידות, התמדה והשתוות הנפש.